pondelok 27. decembra 2010

Vyhľadávanie na internete

Vyhľadávanie na internete je jednou z najčastejších činností používateľa internetu. Málokto však vie, že vyhľadávať je možné aj oveľa efektívnejšie ako jednoduchým zadaním hľadaného výrazu do vyhľadávacieho políčka google.sk. S niektorými tipmi "ako na to" sme sa zoznámili aj v kurze "Spoločenské aspekty digitálnych technológií". Svoje poznatky zhrniem v nasledovných riadkoch. Upozorňujem, že v zátvorke udávam počet ponúkaných stránok vyhľadávačom google.sk, neskúmam, či ponúkané stránky naozaj splnili moje očakávania pre hľadaný výraz.

LCD monitor (39 900 000) - stránky obsahujúce výrazy "LCD" a "monitor"
"LCD monitor" (12 700 000) - stránky obsahujúce slovné spojenie "LCD monitor"
LCD OR monitor (663 000 000) - stránky obsahujúce aspoň jeden z výrazov
LCD monitor (samsung OR lg) (22 100 000) - stránky, ktoré okrem slov LCD a monitor obsahovali aspoň jeden z výrazov "samsung" alebo "lg"
LCD monitor -samsung (20 200 000) - stránky so slovami LCD a monitor, ktoré neobsahovali slovo "samsung"
"LCD monitor" 19..22 (3 270 000) - stránky so slovným spojením "LCD monitor" a číselným údajom z rozsahu 19 - 22
"LCD monitor" ..22 (5 860 000) - stránky so slovným spojením "LCD monitor" a číselným údajom do 22
"LCD monitor" 19.. (3 430 000) - stránky so slovným spojením "LCD monitor" a číselným údajom od 19
intitle:"LCD monitor" (1 880 000) - stránky, ktoré obsahujú slovné spojenie "LCD monitor" v titulku
intext:"LCD monitor" (12 700 000) - stránky, ktoré obsahujú slovné spojenie "LCD monitor" v texte
inanchor:"LCD monitor" (25 600 000) - stránky, ktoré obsahujú slovné spojenie "LCD monitor" v texte hyperlinku
Rovnaké výsledky som dostal aj pri použití dialógov "Rozšíreného vyhľadávania"
Tlačidlo "skúsim šťastie" ma presmerovalo na stránku najnákup.sk - čo je prvá nesponzorovaná stránka

Uvedené počty nájdených stránok vyznievajú celkom logicky. Skôr ako som však začal testovať tento príklad, skúsil som ako fanúšik stolného tenisu vyhľadať

stolnotenisový klub (14 000)
"stolnotenisový klub" (30 700)

Nemusíte byť ani matematik, aby ste pochopili, prečo som tento príklad rýchlo nahradil aj v angličtine použiteľným LCD monitor. Podobné výsledky ponúkol google aj pre futbalový klub. Nuž, google asi nie je veľmi naklonený športu (veď športovci nesedia za počítačom) alebo je Slovensko pre google bezvýznamné celkovo? Sám som zvedavý, aké skúsenosti s vyhľadávaním majú moji kolegovia z DVUI a očakávam vysvetlenie od múdrejších internetových nadšencov.

Ďalšia činnosť, ktorú som si vyskúšal, bolo zobrazenie najčastejšie vyhľadávaných výrazov prostredníctvom google.sk za posledný mesiac na Slovensku. Podľa výsledkov (http://www.google.com/insights/search/#) išlo o slová - facebook, pokec, youtube, bratislava, hry, program, google, joj, program TV, zoznam. Tieto výsledky napovedajú, že bežný používateľ internetu si pamätá len jednu stránku: www.google.sk. Používanie obľúbených položiek (či záložiek) mu asi nič nehovorí, keďže na stránky ako facebook, pokec či youtube pristupuje prostredníctvom google.sk

Použitie prekladača zo slovenčiny do angličtiny a naopak som taktiež otestoval. Je to zaujímavá pomôcka, preklady sú však kostrbaté, bez skloňovania a problémom sú najmä frázy, ktoré sa prekladajú doslovne a nie významovo. Pri surfovaní po cudzojazyčných stránkach určite odporúčam, rozhodne však výsledky nepoužívajte pri písaní abstraktov do diplomových prác, či odborných textov. Znalosť cudzieho jazyka je zatiaľ pre počítač (najmä bezplatnú službu google) nad jeho sily.

Osobne popri vyhľadávaní používam aplikáciu google maps. Slovensko je spracované už veľmi dobre a ponúkané cesty na určené miesto sú naozaj použiteľné a prehľadné. Zodpovedajú aj časové odhady a túto službu som využil pri plánovaní a realizácii mojich dovolenkových ciest. Trasa sa dala naozaj veľmi dobre naštudovať a tak som sa zaobišiel aj bez GPS.

Použitie vyhľadávacieho políčka google ako kalkulačky je tiež zaujímavá myšlienka, avšak okrem znamienok +, -, *, / si vyžaduje znalosť syntaxe jednotlivých výpočtov. Veľmi by pomohlo, ak by táto syntax bola priamo na stránke google.sk niekde uvedená, lebo inak je jej použitie veľmi nepraktické a používateľ iste radšej siahne po kalkulačke, ktorú ponúka operačný systém.